ΜΕΤΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΚΥΛΙΣΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Έχετε σκεφτεί πόσα ανακυκλώσιμα υλικά κρύβονται μέσα στο σπίτι σας; Έχετε αναρωτηθεί πόσο σημαντική μπορεί να είναι η δική σας συμβολή στη μείωση των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, στην αύξηση της ανακύκλωσης και στην προστασία του περιβάλλοντος, που τελικά αφορά την προστασία της υγείας και την καλυτέρευση της ζωής όλων μας;

Αν δεν έχετε, λοιπόν, ξεκινήσει ήδη την ανακύκλωση, ή την κάνετε σε περιορισμένη κλίμακα, ακολουθήστε μας στο διαδραστικό σπίτι και, με τη βοήθειά μας, μετατρέψτε το δικό σας σπίτι σε ένα πραγματικό περιβαλλοντικό εργαστήρι. Σκεφτείτε όλοι τι άλλο ανακυκλώσιμο υλικό μπορεί να κρύβεται μέσα στο δικό σας σπίτι και ψάξτε για τον καλύτερο τρόπο διαχείρισής του.

Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια, με σημαντικά οφέλη για εσάς τους ίδιους, την πόλη που ζείτε και τον πλανήτη, που από τη μία πλευρά βλέπει τις μη ανανεώσιμες πρώτες ύλες να εξαντλούνται με ταχύτατο ρυθμό και από την άλλη πνίγεται στα απόβλητα και τους ρύπους στη γη, το νερό και τον αέρα.

Σας υποσχόμαστε ότι θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα!!

Με το κλειδί στο χέρι, πριν ακόμη μπείτε...

Με το κλειδί στο χέρι λίγο πριν μπείτε στο σπίτι σας, φανταζόσασταν ποτέ ότι ο κήπος σας, το γκαράζ, η αποθήκη σας ή ακόμη και το μικρό σας μπαλκονάκι μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρό εργοστάσιο διαλογής και ανακύκλωσης και να μεταβάλει τα δεδομένα στο σπίτι σας και το περιβάλλον;

Βήμα πρώτο! Ξεκινήστε τοποθετώντας στο σπίτι σας ξεχωριστούς κάδους για κάθε ρεύμα ανακύκλωσης. Η διαλογή στην πηγή μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά ανάκτησης πρώτων υλών από τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Αν έχετε κήπο στο σπίτι σας, ακόμη καλύτερα! Μπορείτε να στήσετε εκεί το μικρό εργοστάσιο διαλογής σας και να τοποθετήσετε κάδους για το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί, τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα και φυσικά ένα κάδο για κομπόστ.

Παρακολουθήστε του κάδους ανακύκλωσης να γεμίζουν πολύ πιο γρήγορα, από ότι φανταζόσασταν, και τον κάδο των μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων να μη γεμίζει και τόσο εύκολα. Η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής θα σας πείσει για το καλό που μπορείτε να προσφέρετε!

Στην κουζίνα...

Μπαίνοντας στην κουζίνα σας και ανοίγοντας την πόρτα του ψυγείου για ένα γρήγορο σνακ ή για να μαγειρέψετε, θα συνειδητοποιήσετε το μεγάλο ποσοστό των αντικειμένων και των υλικών που βλέπετε τριγύρω σας και μπορεί να ανακυκλωθεί.

Κι όμως! Το ψυγείο μπορεί εκτός από το να σας ανοίξει την όρεξη για φαγητό, μπορεί να σας ανοίξει και την όρεξη για ανακύκλωση.

Ο τροχός της κυκλικής οικονομίας είναι στα χέρια σας και περιμένει να τον κυλίσετε!

Ας ξεκινήσουμε από την συσκευασία:

Εδώ θα βρείτε τα κουτάκια από τα αναψυκτικά, τις κονσέρβες, τις συσκευασίες τετραπάκ από το γάλα, τις σάλτσες, τους χυμούς, τα πλαστικά κεσεδάκια από τα γιαούρτια ή τα γλυκά επιδόρπια, τις συσκευασίες από το ψωμί, τα συσκευασμένα όσπρια και ζυμαρικά, τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια και τόσα τόσα άλλα.

Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πρώτη ύλη στην ανακύκλωση, αρκεί να τα διαχειριστείτε με τον σωστό τρόπο.

Προσοχή! Δεν μπορείτε να ανακυκλώσετε τα χαρτιά στα οποία τυλίγονται από τα ψυγεία των supermarket ή των κρεοπωλείων τα ωμά κρέατα, ψάρια, τυριά και αλλαντικά, εκτός αν αφαιρέσετε την πλαστική μεμβράνη που τα περιβάλλει και το χαρτί δεν έχει λιπαρές ή άλλες ουσίες.

Τι δεν πρέπει να κάνετε; Είναι πολύ σημαντικό να μην πετάτε τις συσκευασίες που περιέχουν υγρά ή στερεά υπολείμματα φαγητού, χωρίς να τις ξεπλύνετε πρώτα.

Συγκεντρώστε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στον ειδικό κάδο του σπιτιού σας και στη συνέχεια τοποθετήστε τις στον μπλε κάδο της γειτονιάς σας.

Μην τοποθετείτε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στον μπλε κάδο σε πλαστικές σακούλες.

Προτιμήστε για κάθε σας ενέργεια να χρησιμοποιήσετε τσάντες επαναχρησιμοποίησης από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Μην σταματήσετε εκεί!

Δείτε γύρω σας όλες αυτές τις μικρές οικιακές συσκευές!

Τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές που χάλασαν, δεν πρέπει να τις πετάξετε! Οι συνέπειες είναι σημαντικές για την υγεία και το περιβάλλον.

Ελέγξτε αν μπορούν να επισκευαστούν και αν δεν τις χρειάζεστε δωρίστε τις σε κάποιον οργανισμό ή κάποιον συνάνθρωπό σας που τις έχει ανάγκη.

Αν πλέον δεν μπορούν να επιδιορθωθούν, έχουν μετατραπεί σε Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και είσαστε υποχρεωμένοι να τις ανακυκλώσετε με το σωστό τρόπο.

Μην τις αφήσετε στον μπλε κάδο των συσκευασιών, ούτε στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πολλές ηλεκτρικές συσκευές περιέχουν επικίνδυνα στοιχεία που μπορεί να βλάψουν το περιβάλλον και την υγεία όλων μας, ειδικά όταν συλλέγονται από τυχαίους γυρολόγους και δεν υπόκεινται σε σωστή διαχείριση.

Τοποθετήστε τις συσκευές αυτές σε ειδικό κάδο ανακύκλωσης με την ένδειξη ότι είναι μόνο για ΑΗΗΕ (Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού). Ακόμη καλύτερα, σε περίπτωση που στο δήμο σας ή τον οργανισμό σας υπάρχει ενεργό πρόγραμμα WE GO GREEN, χρησιμοποιήστε αυτό τον κάδο για τις παλιές και άχρηστες οικιακές συσκευές.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλος κάδος κοντά σας, γίνετε εσείς πρεσβευτές της ιδέας των ορθών πρακτικών ανακύκλωσης και ζητήστε από το Δήμο ή τον οργανισμό σας να προμηθευτεί σχετικούς κάδους.

Από τις Μικρές Οικιακές Συσκευές στις Μεγάλες Ηλεκτρικές Συσκευές.

Αν χάλασε το ψυγείο, η κουζίνα ή το πλυντήριό σας, ακολουθήστε το ίδιο μονοπάτι! Μην τα βγάλετε στο δρόμο για να τα ξεφορτωθείτε και να τα μαζέψει όποιος περάσει. Οι συνέπειες για την υγεία όλων μας και το περιβάλλον είναι καταστροφικές.

Η μερική αδιαφορία είναι συνενοχή.

Καλέστε τη σχετική τηλεφωνική γραμμή του Δήμου ή τηλεφωνήστε σε ένα φορέα που είναι συμβεβλημένος με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. και κλείστε ραντεβού για να παραλάβουν από το σπίτι σας τη συσκευή.

Περπατώντας μέσα στο σπίτι σας, θα εκπλαγείτε από τα σημεία στα οποία υπάρχουν Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού. Συνεχίστε την ξενάγηση μαζί μας και θα τα συναντήσετε και παρακάτω.

Προχωρήστε ένα βήμα ακόμη και μάθετε περισσότερα για την ανακύκλωση οργανικών υλικών. Το κομπόστ μπορεί να σας προσφέρει πολλά.

Αν νομίζατε ότι τα υπολείμματα των τροφίμων δεν μπορούν να προσφέρουν στο περιβάλλον, τότε είστε σε λάθος μονοπάτι. Συγκεντρώστε στον ειδικό κάδο κομπόστ της αυλής σας: τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων και λαχανικών, ψωμί, φακελάκια τσαγιού, καφέ, δημητριακά, φυτικά υπολείμματα (φύλλα, κλαδιά και άνθη, κοπές από τον χλοοτάπητα, ξερά φύλλα), άχυρο ή πριονίδι, τρίχες.

Το λίπασμα που προκύπτει από την διαδικασία της κομποστοποίησης είναι πολύ πλούσιο, ισάξιο των χημικών και σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερο. Επιπλέον, βοηθάει πολύ και στη βελτίωση των ιδιοτήτων του εδάφους. Δώστε ζωή στα φυτά του σπιτιού σας από τα ίδια τα απορρίμματά σας.

Δεν πρέπει να τοποθετήσετε στον κομποστοποιητή: μαγειρεμένο φαγητό, προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, κόκκαλα), λίπη και έλαια, κρόκους και ασπράδια αυγών, κοπριά σαρκοφάγων ζώων, πευκοβελόνες (μόνο μικρή ποσότητα σε περίπτωση που υπάρχουν πολλές στον χώρο), φυτά που έχουν σπόρους ή είναι προσβεβλημένα από ασθένεια.

Ακόμη και εάν εσείς δεν διαθέτετε κομποστοποιητή, αναζητήστε κάποιο πρόγραμμα στο Δήμο σας ή κάποιον γνωστό σας που να έχει κήπο και να μπορεί να αξιοποιήσει τα οργανικά υλικά.

Τελειώσαμε εδώ; Και όμως όχι!

Τι θα κάνετε με το λάδι που μόλις τηγανίσατε τις αγαπημένες σας πατάτες; Μην βιαστείτε να το πετάξετε στο νεροχύτη του σπιτιού σας και να προκαλέστε βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα!

Κάποια φυτά, όπως οι κάκτοι, αγαπούν πολύ το λάδι από το τηγάνι και τους βοηθάει στην ανάπτυξή τους. Μην το παρακάνετε όμως.

Ό,τι περισσεύει κρατήστε το σε ειδικό δοχείο και τοποθετήστε σε ειδικό κάδο ανακύκλωσης λαδιών.

Στο γραφείο...

Εδώ μέσα κρύβονται ένα σωρό πράγματα: χαρτί κάθε είδους, κάποιος παλιός υπολογιστής ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή που δεν χρησιμοποιούμε πια, μελάνια του εκτυπωτή..

Πάρτε μολύβι και χαρτί!

Πριν επιλέξετε να ανακυκλώσετε χαρτί σκεφτείτε τι άλλες λύσεις που έχετε. Χαρτιά που είναι άγραφα από τη μια πλευρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρο. Επίσης, μπορεί κανείς να  δημιουργήσει κάποια DIY κατασκευή. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρες εφαρμογές άχρηστου χαρτιού για διακόσμηση, κατασκευή κοσμημάτων και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Μην ανακυκλώσετε ποτέ βιβλία!! Ανακυκλώνουμε τη γνώση, τις ιδέες και την ψυχαγωγία, χαρίζοντάς τα σε κάποιον φίλο ή δωρίζοντας τα βιβλία που δεν χρειάζεστε σε κάποια δανειστική βιβλιοθήκη ή, ακόμα καλύτερα, δημιουργώντας μία δανειστική βιβλιοθήκη στη γειτονιά σας.

Τα χαρτιά του γραφείου, οι διαβασμένες εφημερίδες και τα περιοδικά δεν έχουν θέση στον μπλε κάδο ανακύκλωσης συσκευασιών. Εκεί μπορούν να λερωθούν με λιπαρές ουσίες από άλλες συσκευασίες και να μην είναι πλέον κατάλληλα για ανακύκλωση. Η θέση τους είναι στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης χαρτιού με την ανάλογη σήμανση.

Εντοπίστε τον κάδο που είναι πιο κοντά στο σπίτι σας, συγκεντρώστε στο σπίτι όλο το χαρτί που προορίζεται για ανακύκλωση και μεταφέρετέ το στον κάδο μέσα σε μία τσάντα από ύφασμα ή άλλο φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά.

Προσοχή!! Ποτέ δεν πρέπει να πετάτε το χαρτί μέσα σε πλαστικές σακούλες από το supermarket. Οι σακούλες αυτές δεν ανακυκλώνονται και δημιουργούν τεράστιο κόστος για το διαχωρισμό τους από το χαρτί.

Ο Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός είναι πλέον παντού!

Έφτασε, λοιπόν, η πολυπόθητη στιγμή που ένας καινούργιος υπολογιστής ήρθε να αντικαταστήσει τον παλιό. Κι ο παλιός, τι θα γίνει;

Εάν δουλεύει, σίγουρα μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει υπολογιστή. Τα δημόσια σχολεία σχεδόν πάντα θα εκτιμήσουν τη δωρεά, το ίδιο και οι φορείς που υποστηρίζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παιδιά προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές βασίζονται στη δική μας ευαισθησία, αλλά και περιβαλλοντική συνείδηση.

Αν, τώρα, ο παλιός υπολογιστής σας δεν δουλεύει, τότε έχει μεταβληθεί και αυτός σε Απόβλητο Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και πλέον είσαστε υποχρεωμένοι να τον ανακυκλώσετε με το σωστό τρόπο.

Οφείλει να ακολουθήσει το μονοπάτι που ακολούθησαν οι παλιές μικρές οικιακές συσκευές, που βρήκαμε στην κουζίνα.

Αν δεν θυμάστε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε μία βόλτα ξανά από την κουζίνα θα σας βοηθήσει.

Στο παιδικό δωμάτιο...

Μετά από τόσο γράψιμο λίγο παιχνίδι πάντοτε βοηθάει.

Εδώ θα βρείτε τα παλιά σας παιχνίδια. Μην τα πετάξετε αν δεν τα θέλετε πλέον. Δωρίστε τα ή κάνετε ανταλλαγή με κάποιον φίλο ή κάποιο άλλο παιδί. Μην τα εγκαταλείπετε έξω από την πόρτα κάποιου φορέα ή ιδρύματος που διαχειρίζεται παλιά παιχνίδια. Προτιμήστε να μιλήσετε με κάποιον υπεύθυνο και να τα παραδώσετε οι ίδιοι, έτσι θα μάθετε αν υπάρχουν και άλλες ανάγκες και μπορείτε να προσφέρετε και κάτι ακόμη. Θα βοηθούσε πολύ αν μπορείτε να τα διαχωρίσετε με βάση την ηλικία και το αντικείμενο το παιχνιδιού.

Η καλοσύνη και η προσφορά έχουν πρόσωπο και δεν πρέπει να το κρύβουμε.

Αν έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, επιλέξτε να τα ανακυκλώσετε.  Για να τα ανακυκλώσετε διαχωρίστε τα σε εκείνα που έχουν μπαταρίες και είναι ηλεκτρονικά και στα υπόλοιπα που αποτελούνται από κάποιο άλλο υλικό.

Σε όσα φέρουν μπαταρίες, αφαιρέστε τις μπαταρίες και τοποθετήστε τις σε έναν ειδικό κάδο ΑΦΗΣ, που είναι το εγκεκριμένο σύστημα για την ανακύκλωση μπαταριών. Το υπόλοιπο παιχνίδι μπορεί να μπει σε ένα κάδο ειδικό για ΑΗΗΕ (Απόβλητα Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού). Τη διαδρομή την ξέρετε ήδη, αφού περάσατε από την κουζίνα και το γραφείο σας.

Ανακυκλώστε τα υπόλοιπα παιχνίδια ανάλογα με το υλικό τους. Αν είναι από πλαστικό, τοποθέτησέ τα σε έναν ειδικό κάδο για πλαστικά.

Στο υπνοδωμάτιο...

Για δείτε λίγο εκείνο το παλιό ηλεκτρονικό ρολόι και το κινητό που πλέον δεν δουλεύουν και πιάνουν χώρο στο κομοδίνο. Ήρθε η ώρα να προσφέρουν παραπάνω στην οικονομία και την κοινωνία! Τοποθετήστε τα και αυτά στον κάδο των ΑΗΗΕ (Απόβλητα Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού) και αν δεν θυμάστε καλά, δείτε τι θα απογίνουν όλες οι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές στο χώρο της κουζίνας.

Πριν καλά καλά το καταλάβετε ο κάδος ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ, θα έχει γεμίσει μόνο από τη δική σας συνεισφορά. Φανταστείτε το όφελος, αν όλη η γειτονιά, το σχολείο, ο δήμος και η κοινότητα συμμετέχουν ενεργά.

Στο υπνοδωμάτιο υπάρχουν όμως τόσα πράγματα.

Εδώ θα βρείτε τα παλιά σας ρούχα και κουβέρτες που στριμώχνονται στην ντουλάπα. Μην τα πετάξετε αν δεν τα θέλετε πλέον. Δωρίστε τα σε κάποιον φίλο ή επιλέξτε να κάνετε μία διαφορετική DIY κατασκευή από αυτά, όπως μία τσάντα, μία θήκη αποθήκευσής ή ένα πανάκι καθαρισμού. To internet σας περιμένει να ανεβάσετε τις ιδέες σας και να τους καταπλήξετε όλους με αυτές!

Μην εγκαταλείπετε τα παλιά ρούχα έξω από την πόρτα κάποιου φορέα ή ιδρύματος που διαχειρίζεται παλιά ρούχα. Γνωρίστε κάποιον υπεύθυνο και παραδώστε τα οι ίδιοι. Θα βοηθούσε πολύ αν μπορούσατε να τα διαχωρίσετε με βάση την ηλικία και το είδος. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τα παλιά σας υποδήματα. Φροντίστε όλα τα ρούχα πριν παραδοθούν να είναι φρεσκοπλυμένα, σιδερωμένα και τοποθετημένα σε ειδικές θήκες.

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα που εμπορεύεται second hand ρούχα και να τα δώσετε εκεί.

Αν έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, τότε μπορείτε και αυτά τα ανακυκλώσετε σε έναν ειδικό κάδο για υφάσματα και είδη ρουχισμού.

Στο σαλόνι....

Έχετε κάνει ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς και ο τροχός της κυκλικής οικονομίας κινείται χάρη σε εσάς. Ρίξτε μια τελευταία ματιά γύρω σας. Τώρα όλα είναι πιο ξεκάθαρα, ύστερα από την περιήγηση που κάνατε στο υπόλοιπο σπίτι.

Η παλιά τηλεόραση και το παλιό κλιματιστικό είναι Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και μάλιστα επικίνδυνα! Φροντίστε ανάλογα με το μέγεθός τους για τη σωστή ανακύκλωσή τους. Αν δεν θυμάστε καλά τι πρέπει να κάνετε, μία βόλτα από την κουζίνα θα σας θυμίσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Εδώ, όπως και σε όλο το υπόλοιπο σπίτι, υπάρχει μία καμένη λάμπα. Μην την πετάξετε στα σκουπίδια! Μπορεί από το να προκαλέσει άμεσο τραυματισμό, μέχρι να μολύνει το περιβάλλον, αφού πρόκειται για ένα ακόμη ειδικό ρεύμα ανακύκλωσης. Βρείτε τον ειδικό κάδο της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ και τοποθετήστε εκεί τις καμένες λάμπες.

Στο μπάνιο....

Μα ακόμη και εδώ;

Βεβαίως και εδώ! Και από αυτόν το χώρο μπορείτε να συλλέξετε τις πλαστικές, χάρτινες και μεταλλικές συσκευασίες των απορρυπαντικών και των υπολοίπων ειδών περιποίησης και να τις τοποθετήσετε μαζί με τις υπόλοιπες συσκευασίες στον μπλε κάδο ανακύκλωσης.

Μην ξεχάσετε φυσικά να καθαρίσετε τις συσκευασίες από τα υπολείμματα.

Στο γκαράζ...

Λίγο πριν φύγετε για να αδειάσετε τους κάδους ανακύκλωσης του σπιτιού σας, σε κατάλληλους μεγαλύτερους κάδους του δήμου σας, ρίξτε μία ματιά στο γκαράζ σας.

Αν κρατάτε το παλιό σας αυτοκίνητο ή μοτοσυσκλέτα ακινητοποιημένα στο γκαράζ του σπιτιού σας ή εγκαταλελειμμένα σε κάποιο δρόμο ή πλατεία κοντά στο σπίτι σας, επιλέξτε να σταθείτε υπεύθυνα και να δώσετε το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα σας για ανακύκλωση.

Γνωρίζετε ότι από το αυτοκίνητό σας μπορεί να προκύψουν χρήσιμα ανταλλακτικά που μπορεί να αυξήσουν τη ζωή του αυτοκινήτου ενός συνανθρώπου μας;

Μην επηρεάζεστε από μη αδειοδοτημένες εταιρείες ή οποίες σας υπόσχονται υπέρογκα ποσά για να πάρουν το αυτοκίνητό σας, χωρίς να εφαρμόζουν σωστές πρακτικές ανακύκλωσης και χωρίς στην πραγματικότητα να αποδίδουν αυτά που υπόσχονται.

Σταθείτε υπεύθυνα και δώστε το αυτοκίνητό σας για ανακύκλωση σε έναν φορέα που είναι πλήρως συμβεβλημένος και αδειοδοτημένος από τα συστήματα ανακύκλωσης. Προτιμήστε έναν φορέα που εκτός από την ορθή ανακύκλωση του αυτοκινήτου θα φροντίσει και για την δική σας προσωπική συμβολή στο κοινωνικό σύνολο.

Δείτε το πρόγραμμα  και μάθετε περισσότερα.

Το σπίτι σας...

Αν ήρθε η ώρα για εκείνη την εξωτερική ανακαίνιση που ονειρευόσασταν και αποφασίσετε να αλλάξετε στο σπίτι σας τις πόρτες και τα παράθυρα αλουμινίου ή τις ξύλινες πόρτες και παράθυρα, μην πετάτε τις παλιές κατασκευές στα μπάζα ή στα σκουπίδια που μπορεί να καταλήξουν σε κάποια χωματερή. Προτιμήστε να επικοινωνήσετε με μία εταιρεία που είναι αδειοδοτημένη για τη διαχείριση των υλικών που προκύπτουν από αποξηλώσεις, κατεδαφίσεις και ανακαινίσεις, η οποία θα σας παρέχει τον κατάλληλο κάδο συγκέντρωσης των υλικών και θα φροντίσει και για την ορθή διαχείρισή τους. Η λύση επαναχρησιμοποίησης κάποιων από τα υλικά που θα θελήσετε να πετάξετε είναι πάντα βέβαια η πρώτη επιλογή!

Η κυκλική οικονομία και η ανακύκλωση είναι ένα παιχνίδι που σώζει ζωές...

Ένα παιχνίδι που σώζει ζωές και συμβάλει στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών που ενεργούν για να επιμηκύνουν τη ζωή του τόπου τους.

Κάντε την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση ένα παιχνίδι με τα παιδιά σας, ώστε να τους γίνει βίωμα και να κάνουν την ανακύκλωση τρόπο ζωής.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ

να κάνετε ένα διαγωνισμό και να καταγράψετε ανά κατηγορία στο σπίτι σας τα ανακυκλώσιμα υλικά με νικητή εκείνον που θα βρει τα περισσότερα.

 

ΘΥΜΑΣΤΕ

εκείνο το παιχνίδι που παίζαμε παιδιά: «όνομα, ζώο, φυτό, πράγμα»; Κάντε το με τα ρεύματα της ανακύκλωσης. Βάλτε στις στήλες ρεύματα ανακύκλωσης όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί, ΑΗΗΕ κ.α. και ξεκινήστε το παιχνίδι αναζητώντας αντικείμενα από συγκεκριμένα γράμματα της αλφαβήτου για κάθε στήλη!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΤΕ

τη δική σας ημέρα κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης στο σπίτι και δοκιμάστε να φτιάξετε DIY ιδέες από παλιά αντικείμενα και πράγματα και να αδειάσετε το σπίτι από ό,τι προορίζεται για ανακύκλωση.

Το WE GO GREEN και η σοφή του κουκουβάγια θα σας συνοδεύουν και θα σας στηρίζουν σε όλη τη διαδρομή!